Aprílové lepení pro otrlé - Seafire Mk.III Octopus (Pavla) 1/72 (2003) Hotovo

Builds in progress
Tom

Aprílové lepení pro otrlé - Seafire Mk.III Octopus (Pavla) 1/72 (2003) Hotovo

Příspěvek od Tom »

Před časem jsem z hlubin vytáhl tuto stavebnici.
Pavla Seafire III.jpg
V nějakém nadšení jsem ji tenkrát objednal, rovnou tři, po dodání s očekáváním otevřel...a zavřel...
Tak tam někde ležela zašitá od roku 2003.

Rámeček s výlisky: drsný matný povrch, drobné díly většinou prakticky nepoužitelné,
Seafire výlisky.JPG
vrtule i s kuželem a některými díly zjevně inspirovaná Spitfirem Mk.IXE od původních Kovozávodů (1983),
Seafire vrtule.JPG
deformovaná kola podvozku (naštěstí jsou i v resinu) a část trupu, propadliny jsou na těch nejmíň vhodných místech, třeba na směrovce,
Seafire kola.JPG
resinové díly,
Seafire resin.JPG
kabina je vakuformová ve dvou kusech na stavebnici.

Obrázky hovoří asi celkem jasně, prostě dosti hrubý shortrun nižší kategorie.

Obtisky se na pohled tváří hezky, jen u jednoho z aršíků šilhají paví oka. Na těch aspoň otestuju, jestli je nebude nutné opatrně přestříknout lakem.

Při jarním úklidu jsem dospěl k názoru, že když už to tu je, opráším staré postupy a návyky, najdu něco tmelu a nějak to zbastlím. Abych se toho zbavil trochu důstojnějším způsobem, než jen prostým odhozením do žlutého kontejneru. Náhradních dílů je v hrabáku a v dnešních stavebnicích dost.
Ono to nějak dopadne, když už je apríl.

Křídlo ze stavebnice jsem po bližší prohlídce zavrhl, tedy alespoň spodní díl, detaily mizerné a je plochý jak prkno, tady bych viděl asi inspiraci u Spitfiru Mk.VB Heller/Směr. Horní díl nechám původní kvůli tvarování linie přechodu křídla do trupu.
V prvním případě použiju spodní díl křídla ze spita IX původních KP pro skládací křídlo Seafiru Mk.III, bude se muset přerýt a patřičně upravit.

Od shora: KP, Airfix, originál, první dvě mají aspoň vzepětí.
Seafire kridla.JPG
V druhém případě zrecykluji obdobný díl křídla ze starší Airfixovy Mk.VC (A02040), tady budou úpravy snažší a nechám ho v nesklopné podobě - zkusím z toho vysochat první kus Seafire Mk.IIC MA970 v jedné z podob se čtyřmi kanóny a třílistou vrtulí Rotol (fotku mám).
MA970 byl spíš chameleon, než letadlo, vystřídal třílistou i čtyřlistou vrtuli, létal s tropickým filtrem i bez, nesl čtyři kanóny i standardní výzbroj, normální i zkrácené křídlo, nakonec i skládací, čímž se proměnil v prototyp Seafiru Mk.III. Tak bude aspoň dodržena linie rodu.
https://allspitfirepilots.org/aircraft/ ... ne=&notes=

Resinové díly jsou i po letech pěkné, ale třeba detaily znázorňující vnitřní boky kokpitu tam dávat nebudu. Při zavřené kabině z nich nic vidět nebude, použiju u jiných spitů.

Jestli budu mít chuť i na třetí kousek nevím, nevím. :x Seafiry zcela jiné ligy od Swordu mám taky. 8-)

Tak jedem, v první fázi protažení rytí na trupu a přebroušení dílů.
Seafire trup 01.JPG
Naposledy upravil(a) Tom dne 06 lis 2022, 12:18, celkem upraveno 1 x.
Speedy

Re: Aprílové lepení pro otrlé - Seafire Mk.III Octopus (Pavla) 1/72 (2003)

Příspěvek od Speedy »

Tak to je dobrý hardcore. :sculptor:
"Lepím z krabičky a vůbec se za to nestydím."
David Hényk

Příspěvek od David Hényk »

Tohle se snad ani nedá lepit pro radost :lol: Měl jsem jeden kus, nalákal mě Frantík, ale rychle jsem se toho zbavil.
Obrázek
Tom

Příspěvek od Tom »

Trochu jsem popojel, upřímně řečeno, čekal jsem větší vopruz.
Původní spodní díl křídla, nic moc:
Seafire puvodni kridlo.JPG
Upravené křídlo z původního modelu KP, některé detaily jsem vypustil, případně zjednodušil, Mistr Václav Hollar se asi obracel v hrobě, dole původní vzhled:
Seafire kridla KP.JPG
Upravené nové spodní díly křídel - nahoře Airfix, dole KP, z druhé strany dodělané šachty podvozku, jinak resinové díly kokpitu, přistávací hák a opravená směrovka už bez šeredné propadliny:
Seafire nova kridla 2.JPG
Slepený kokpit, pár drobností chybí, ale stejně nebudou vidět, tak se ani nebudu snažit:
Seafire kokpit.JPG
Seafire kokpit 2.JPG
Prozatím všechno, dodělám některé detaily, dám do kupy druhý kokpit a vlepím do trupu. V prvním případě jsem opomněl na děrovanou lištu námořních verzí na přední straně sedačky, tady ji dotvořím, ale stejně moc vidět v konečném důsledku taky nebude. Já to rozhodně přežiju.
A až to bude, začne krocení křídel na trup. [-o<
Tom

Příspěvek od Tom »

Mezihra, roubování zbylých křídel ze stavebnice AZ/KP s výzbrojí B na trup revellova Spitu VB. Podobnou konverzní sadu pro opravu křídla, tentokrát céčkového, nabízela Pavla v resinu cca za 300 Kč, pravda, bylo v ní víc drobných dílů. Tohle taky jde.

Šachty opatrně vybroušené z původního křídla.
Spit revell shora.JPG
Zadní část centroplánu odfrézována tak, aby nové křídlo hezky zapadlo. Nerovnosti na přechodu do trupu jsou tmel čekající na zabroušení.
Spit revell spodek.JPG
Speedy

Příspěvek od Speedy »

Si pamatuju jak ten Spit Vb vyšel od Revellu s tím obrázkem od Velce. Jsme z něj byli úplně vyplesklý. Hned jsme si ho asi tři kluci ze třídy koupili. Já teda za peníze k narozeninám od babičky. Jsem tehdá mohl mít maximálně tak 3-4 modely za rok. Dle toho co to bylo za značku. A dneska nevím co mám lepit dřív. :-
Tom

Příspěvek od Tom »

To bude on, tenkrát dobrý. Až na chybějící typickou vlnku vespod. Důvod náhradního křídla zde:
viewtopic.php?t=2267
Skřivan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Skřivan »

Taky jsem si ho kdysi pořídil a postavil. To byly ty novější kousky, Hurricane, Fw 190, Bf 109, P-51, Me 262 :)
Přílohy
spit5-1.jpg
Daniel Křivánek
Na modelech mám drobné nedostatky, které oborníky dráždí, ale laik si jich ani nevšimne.
„Můžete s tím nesouhlasit, můžete se dokonce i rozčilovat, ale to je asi tak všechno, co s tím můžete dělat.“
8-)
Obrázek
Tom

Příspěvek od Tom »

Zpátky k Seafiru, vybral jsem si den blbec a nedopatřením poškodil původní díl horní části křídla.
Než to opravovat, tak jsem se po krátké úvaze rozhodl udělat šablonu z poškozeného původního dílu a přerýt a upravit horní křídla z původního spita KP. Zatím trochu nahrubo a ještě něco drobnějších detailů chybí dodělat. Po odzkoušení lícování a nepatrné úpravě na trupu je to v konečném důsledku nakonec lepší varianta - díl sedne líp než originál.
Seafire Horni kridlo KP.JPG
A ještě se zbavím dalších dílů z vrakovištního hrabáku. :-#
Teď se k modelařině dostanu nejdřív po víkendu. Sešlo se nějak příliš mnoho pracovních akcí. :roll:
Tom

Příspěvek od Tom »

Nějak jsem nastydl a s kýcháním a kašláním se moc v klidu modelařit nedá. Tak jsem si alespoň splácal návrh obtisků pro pár Seafirů, dvoumístnou výletní spitfajří pětku ES127 a něco drobností pro F4F-3.
Obtisky Seafire.png
Tom

Příspěvek od Tom »

Nepatrný pokrok, dodělané horní části křídel.
Abych nelepil koncové oblouky jen natupo, udělal jsem pro zpevnění z tenkých inzulínových jehliček čepy.
Ty se do už tak štíhlého konce křídla bez problémů vešly.
Seafire konce kridla cepy.jpg
Tom

Příspěvek od Tom »

Nemám poslední dobou moc času, ale trochu jsem popojel, narouboval jsem křídla a procvičil prsty.

Nahoře je spodní křídlo navíc z Airfixu a horní původní díl, vespod nově přeryté křídlo z devítky původních KP.
Které vypadá líp není pochyb, horní varianta zpředu spíš připomína křídlo Hurricanu.
Trochu zklamání, protože stejný spodní díl jsem použil u vrakovištního Spitfiru ale s horním dílem z původních KP
a tam to dopadlo mnohem líp.
Seafire křídla duben.JPG
Beru to jako daň za metodu pokus - omyl. Použít kompletní původní křídlo ze stavebnice by bylo mnohem horší.
A už se na něm moc extra snažit nebudu, jen jsem se rozhodl, že pro něj vyrobím nový přistávací hák a původní, slušný resinový, nechám pro jinou stavbu. To už mám teoreticky vymyšlené. :wink: Na druhém éru zkusím popracovat ku kráse. :D
Tím pádem je jasné, který Seafire odletí po vylíhnutí z hnízda pryč dřív a daleko. :loser:

Něco málo drobné rukodělné činnosti při náhradě původních dílů, upravené výškovky ze zbytků, Eduard, AZ/KP.
Seafire výškovky.JPG
Další drobotina, upravené směrovky - dvakrát AZ/KP a jedna původní.
Zkusil jsem ze sportu poopravit původní kola podvozku. Ne že by jich k dispozici nebylo dost,
ale našel jsem tu dva lepty Extratech pro Spitfiry z let 1998 a 1999 a konečně aspoň něco z nich využil - tady leptané pětipaprskové disky.
Disk se musel ze zjevných důvodu odvrtat a dát do kupy nový, použil jsem kulaté profily Evergreen.
Seafire směrovky, kola 2 duben.JPG
Pomalinku pokračuju. Ještě opravit rytí na přechodech křídel, přidat výškovky, směrovky, chladiče a tak dále. Nic neobvyklého.

De facto z modelu se použije trup, resinové díly, vacu kabina a minimum short runových dílů a to je tak asi všechno. Tedy kategorie DoDo.
Naštěstí ve vrakovišti je použitelných a lehce upravitelných dílů dost. Modelařím, já to beru jako duševní relax. :grin:
Už by to chtělo spáchat nějaký nástřik. :-#
Tom

Příspěvek od Tom »

Ve chvilce volna vyrobený přistávací hák.
Vlevo resin ze stavebnice (použiju jinde), vpravo původně díl krytu podvozku z vraku P-38 exFrog/Novo a profily Evergreen.
Seafire hák.JPG
Speedy

Příspěvek od Speedy »

No bojuješ odvážně. :wink: :sculptor:
Olda Homola

Příspěvek od Olda Homola »

Masaker =D> =D>
2026:
1. Morane M.S.406C-1

Obrázek

MAGA! Make America Go Away!!
Odpovědět Předchozí témaNásledující téma

Zpět na „Stavby“