Tak tam někde ležela zašitá od roku 2003.
Rámeček s výlisky: drsný matný povrch, drobné díly většinou prakticky nepoužitelné, vrtule i s kuželem a některými díly zjevně inspirovaná Spitfirem Mk.IXE od původních Kovozávodů (1983), deformovaná kola podvozku (naštěstí jsou i v resinu) a část trupu, propadliny jsou na těch nejmíň vhodných místech, třeba na směrovce, resinové díly, kabina je vakuformová ve dvou kusech na stavebnici.
Obrázky hovoří asi celkem jasně, prostě dosti hrubý shortrun nižší kategorie.
Obtisky se na pohled tváří hezky, jen u jednoho z aršíků šilhají paví oka. Na těch aspoň otestuju, jestli je nebude nutné opatrně přestříknout lakem.
Při jarním úklidu jsem dospěl k názoru, že když už to tu je, opráším staré postupy a návyky, najdu něco tmelu a nějak to zbastlím. Abych se toho zbavil trochu důstojnějším způsobem, než jen prostým odhozením do žlutého kontejneru. Náhradních dílů je v hrabáku a v dnešních stavebnicích dost.
Ono to nějak dopadne, když už je apríl.
Křídlo ze stavebnice jsem po bližší prohlídce zavrhl, tedy alespoň spodní díl, detaily mizerné a je plochý jak prkno, tady bych viděl asi inspiraci u Spitfiru Mk.VB Heller/Směr. Horní díl nechám původní kvůli tvarování linie přechodu křídla do trupu.
V prvním případě použiju spodní díl křídla ze spita IX původních KP pro skládací křídlo Seafiru Mk.III, bude se muset přerýt a patřičně upravit.
Od shora: KP, Airfix, originál, první dvě mají aspoň vzepětí. V druhém případě zrecykluji obdobný díl křídla ze starší Airfixovy Mk.VC (A02040), tady budou úpravy snažší a nechám ho v nesklopné podobě - zkusím z toho vysochat první kus Seafire Mk.IIC MA970 v jedné z podob se čtyřmi kanóny a třílistou vrtulí Rotol (fotku mám).
MA970 byl spíš chameleon, než letadlo, vystřídal třílistou i čtyřlistou vrtuli, létal s tropickým filtrem i bez, nesl čtyři kanóny i standardní výzbroj, normální i zkrácené křídlo, nakonec i skládací, čímž se proměnil v prototyp Seafiru Mk.III. Tak bude aspoň dodržena linie rodu.
https://allspitfirepilots.org/aircraft/ ... ne=¬es=
Resinové díly jsou i po letech pěkné, ale třeba detaily znázorňující vnitřní boky kokpitu tam dávat nebudu. Při zavřené kabině z nich nic vidět nebude, použiju u jiných spitů.
Jestli budu mít chuť i na třetí kousek nevím, nevím.
Tak jedem, v první fázi protažení rytí na trupu a přebroušení dílů.