Spitfire Mk.VC, Airfix 1/72
- Petr Zenga Vaňák
Re: Spitfire Mk.VC, Airfix 1/72
Zdeno , já už si ho taky koupil 
Taky lepty a resiny moc nevyhledávám pokud to opravdu není až tak nutné, v podstatě jen upínací pásy a palubní desky. Jinak se snažím díly vysochat. Jako náhrada za některé lepty - třeba na ty aerodynamické plůtky na křídle - se mi osvědčily tenké polystyrenové destičky - na obrázku - v pohodě se dají lepit, plast z kelímků poslední dobou jen prstolepem. Zejména na mečovité antény ve dvaasedmdesátině tu mám už poslední hřeben "všiváček", je ještě lepitelný normálním rozpouštědlovým lepidlem a pro představu je na něm cena 0,40 Kčs, něco už pamatuje. Dnes už se hřebeny dělají z nějakého jiného plastu, který se i špatně opracovává a mizerně lepí. To zelené jsou nádrže pro průzkumné Spity do kabiny za sedačku a to žluté hrubý polotovar na totéž. Jednu nádrž tu mám z rezinu a další si postupně podle mustru vyrábím, takže postupuju obdobně.
Paráda, takže rovnaká krvná skupina, akurát ja aj tie prístrojovky vynechávam a až donedávna som miesto leptaných upínacích pásov používal Superfabric, ale už sa mi žial minuli zásoby a Eduard ich prestal vyrábať. Asi boli príliš veľkou "konkurenciou" pre leptané pásy a na tých sa dá viac zarobiť. Tak som nútený sa trápiť so steel pásmi. Do nemeckých mašín ešte dokážem urobiť pásy z Tamiya pásky a tenkého drôtika, ale britské sú moc zložité.
Pozor na neschopných - sú schopní všetkého!
Jestli to trochu pomůže, tak v pdf souboru jsou palubní desky na Spitfiry I a II, ale dají se použít i pro jiné verze nenáročnějšími lepiči, kteří nechají kabinu zavřenou a nepotřebují přepočítávat budíky.
"Non-commercial use freely permitted." z dnes již nefunkčních stránek 3D-Kits.
Vydali kdysi - 2011 - pro tehdy dostupné kity 1/72 Airfix a Tamiya, které jsou v návodu poctivě uvedeny, stříkané sady ve variantách jen rámeček nebo rámeček i s obtisky: jedna s nádrží pro verzi LR a sadu pro Spity I a II s vrtulemi Rotol - zrovna jedniček moc v této kombinaci nepoletovalo - a výše zmiňované stavebnice tuto vrtuli s kuželem neobsahovaly. V Airfixově pozdější variantě Mk.I/IIA A02010 vrtule Rotol už je. Žádný resin, výlisky jsou krásně čisté a mimo sestavy vrtule obsahují i dvě "kapky" pro startér Coffman, sedačku a knipl, ty se hodí vždycky. Obtisky mají perfektní soutisk a na kartonové chlopni, chránící zip sáčku, jsou pro nenáročné vytištěny hned tři palubní desky k vystřižení z papíru. Dneska to už asi bude vzácná komodita.
Vydali kdysi - 2011 - pro tehdy dostupné kity 1/72 Airfix a Tamiya, které jsou v návodu poctivě uvedeny, stříkané sady ve variantách jen rámeček nebo rámeček i s obtisky: jedna s nádrží pro verzi LR a sadu pro Spity I a II s vrtulemi Rotol - zrovna jedniček moc v této kombinaci nepoletovalo - a výše zmiňované stavebnice tuto vrtuli s kuželem neobsahovaly. V Airfixově pozdější variantě Mk.I/IIA A02010 vrtule Rotol už je. Žádný resin, výlisky jsou krásně čisté a mimo sestavy vrtule obsahují i dvě "kapky" pro startér Coffman, sedačku a knipl, ty se hodí vždycky. Obtisky mají perfektní soutisk a na kartonové chlopni, chránící zip sáčku, jsou pro nenáročné vytištěny hned tři palubní desky k vystřižení z papíru. Dneska to už asi bude vzácná komodita.
Existoval aj set na vylepšenie Airfixieho spitfiru Mk.IX, s krajšími vrtuľovými listami, alternatívnym dielom na špicatú smerovku a výfuky s okrúhlymi výstupmi - http://www.hyperscale.com/2012/reviews/ ... ewmd_1.htm
Krídlo doplnené o nejaké linky a krytky, skompletované a prilepené k trupu. Sadlo to pomerne dobre, musel som pretmeliť spoj medzi krytom olejovej nádrže a centroplánom. Vzadu som do škáry vlepil tenký kúsok plastu z kelímku (Zvolenský jogurt - má kelímok z PS
)
Ešte dolepiť sacák a chladiče a môže prísť primer od Ammo.
Ešte dolepiť sacák a chladiče a môže prísť primer od Ammo.
Jedeš jak dráha. 
Malý postup - na spodok som nastriekal preshading a trochu postrašil fľakmi cez šablónu. Nejak mi to však nejde.
- Olda Homola
Chudák Spit. To má COVID nebo neštovice ?

o skvrnkách přes šablonky jsem taky uvažoval, ale odrazuje mne ten ostrý okraj - já raději dělám flíčky do ztracena...
o skvrnkách přes šablonky jsem taky uvažoval, ale odrazuje mne ten ostrý okraj - já raději dělám flíčky do ztracena...
Naposledy upravil(a) Olda Homola dne 05 kvě 2021, 08:40, celkem upraveno 1 x.
2026:
1. Morane M.S.406C-1

MAGA! Make America Go Away!!
1. Morane M.S.406C-1

: zkusil bych ty fleky nějakou světlou barvou
Naposledy upravil(a) Kory dne 04 kvě 2021, 21:17, celkem upraveno 1 x.
Zdar všetci! Konečne som sa dostal aj k tomu, že priložím nejaké foto z postupu. Nejak nestíham, stalo sa to, čo som predpokladal a predpovedal - s dobrým počasím prišlo aj viac práce okolo domu.
Hotový nástrek aj pokus o olúpanie okolo centroplánu. Výsledok nejednoznačný, nechám to tak, ale zbytok už urobím klasickou pastelkou.
... a toto je príklad na to, že nekecám (tá kopa v rohu plota už zmizla - zaplnil som aj ňou rohy okolo oblúkov):
Hotový nástrek aj pokus o olúpanie okolo centroplánu. Výsledok nejednoznačný, nechám to tak, ale zbytok už urobím klasickou pastelkou.
... a toto je príklad na to, že nekecám (tá kopa v rohu plota už zmizla - zaplnil som aj ňou rohy okolo oblúkov):
Naposledy upravil(a) Laco Nagy dne 04 čer 2021, 08:19, celkem upraveno 1 x.
- Olda Homola
Zajímavá kamufláž. Ty barvy (odstíny) jsou jaké pls? Přijde mi to jako zelená/oceánově šedá shora + PRU Blue vespod...
2026:
1. Morane M.S.406C-1

1. Morane M.S.406C-1

Farby sú klasika, Oldo - od Tamiye: XF-83, XF-82 a XF-81. Spodok striekaný na ten "vytieňovaný" základ a vrchné ešte jemne prestriekané mierne zosvetlenou variantou vyššie uvedených (ala Palo Vilinský). Tie divné odtiene robí svetlo - fotil som to pod tou ledlampou s lupou z Lidla, čo mám nad stolom.