Střípky z Davidova stolu

Builds in progress
RED HONZA

Re: Střípky z Davidova stolu

Příspěvek od RED HONZA »

Bezva =D> =D>
"Jakmile se k moci dostanou důstojníci, zavládnou nedůstojné poměry."
ujík

Příspěvek od ujík »

Moc pěkné. =D>
Speedy

Příspěvek od Speedy »

Stodevítkama člověk nikdy nic nezkazí. Toho Rumuna jsem dělal taky. 8-)

Jinak já to mám stejně jako ty s tím dáváním progresu ze staveb. :roll:
Skřivan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Skřivan »

Aaaa koukám, že bude dnes na klubu sama 109 a přednáška o stavebnicích :lol: :lol:
Daniel Křivánek
Na modelech mám drobné nedostatky, které oborníky dráždí, ale laik si jich ani nevšimne.
„Můžete s tím nesouhlasit, můžete se dokonce i rozčilovat, ale to je asi tak všechno, co s tím můžete dělat.“
8-)
Obrázek
David Koktavý

Příspěvek od David Koktavý »

No Dane, někdy příště a snad ještě letos. 109 čekají ve frontě, protože se nyní převážně věnuji Projektu L-39.

Jak jistě víte, Eduard vydal přebal L-39 v 1/72 s modifikovaným rámečkem čirých dílů. Jelikož je pro mne L-39 srdcová záležitost, tak jsem se těšil čeho se vlastně dočkám a jakmile se objevilo nové dualcombo v nabídce, neváhal jsem.

Ještě než jsem se pustil do stavby, provedl jsem malé zkoumání se kterým se podělím.

Začnu čirými díly. Nový rámeček obsahuje celou kabinku tak i díly pro otevřený kokpit. Kabinka v jednom kuse je pěkně "vypouklá" při pohledu z boku. Což znamená, že se vyřešila jedna ze zásadnějších tvarových nepřesností. Bohužel v průřezu zůstala kabinka "nevypouklá", logicky z technologických důvodů. Jak se později ukázalo, pasování tohoto nového dílu s trupem je na přijatelné úrovni.
20230926_134822_up.jpg

U dílů pro otevřený kokpit došlo k výraznější změně, kdy přibyl střední pevný díl rámu kabiny. Díky poloze dílu jej bylo možno vyrobit tvarově přesně. Jednotlivé překryty ovšem zůstaly v průřezu nevypouklé, ale myslím že to tolik nemusí vadit, neboť opticky správný tvar této části dodá právě ten střední dílec, jehož součástí je i prosklení oddělující oba pilotní prostory. Na toto se jaksi zapomnělo pro variantu zavřené kabiny, kde oproti původním výliskům sklo chybí. Tudíž mezi kokpity není co vlepovat. A to je škoda.
20230926_134831_up.jpg
Čiré díly navíc obsahují 2 sady koncových světel což kvituji. Ačkoliv mají uvnitř bublinu, nepůsobí to nijak rušivě. Je zde velký potenciál na vylepšení, neboť skutečné L-39 měly to světlo v černém krytu, tudíž se ve skutečnosti nejevilo tolik "výrazné" jako to vychází u modelu. Já se to snažil zmírnit alespoň podbarvením čelní plochy černou.

Suma sumárum zatím to vypadá, že lépe bez použití 3 dílné formy partii zejména se zavře kabinou udělat nelze. Ale mrzí mne to chybějící prosklení mezi kokpity. Původní Albíky jsem stavěl 2. Jeden byl z původní kabinkou, u druhého jsem použil vacu překryt od Pavly abych dosáhl vyboulení. Tak jsem zvědavý jak dopadne porovnání s touto třetí verzí.

Nyní ještě pár poznámek k výliskům trupu. Forma byla údajně upravena po jejím poškození. Na fotce je vidět původní výlisek trupu nahoře. Došlo tedy k prodloužení malých sacích kanálů. Vstupy do motoru jsou mírně zploštělé, což byla další tvarová vada, údajně opravená někdy v průběhu produkce původních výlisků. Poslední poznámka směřuje k výraznějším propadlinám záhlavníků sedaček u nových výlisků. Ale to nevadí, jelikož celá sedačka je spíše parodií na VS-1 a já doufám, že brzy bude dostupný nějaký aftermarket.
20230926_180205_up.jpg
20230926_180439_up.jpg
Obrázek
David Koktavý

No a neodpustím si tradičně poznámku směrem ke "skvělé" kvalitě Eduardího tisku dekálů. Na fotce příklad porovnání s dekály ArmyCast tištěné původní technologií síta (nahoře) a dole je Eduard.
Přílohy
20230926_141056_up.jpg
Obrázek
David Koktavý

Vzhledem k tomu že doposud nikdo jiný pořádnou L-39 v 1/72 neudělal, rozhodl jsem se rezignovat na jakékoliv nároky na kvalitu a budu holt stavět to co je k dispozici. Ten model je starý více jak 20 let, Eduardu tedy nelze nic moc vyčítat (tedy až na ty dekály) a je vlastně fajn, že tato reedice byla realizována. Pokud někdy budu mít chutˇ časem postavím třeba kousek kde realizuji všechny nutné vylepšení, přerývánía jiné úpravy. Ale spíše to vidím na investici úsilí do stavby čtvrtkového Trumpeteeru, který sice není dokonalý ale kvalitou je řádově někde jinde.

Jelikož jsem 2 modely již stavěl, věděl jsem do čeho jdu a tak jsem začal dvojici strojů poměrně s nadšením. Nejprve bylo potřeba upravit přední vrchní díl panelu aby sedl do trupu a následně i sedačky. Abych tolik nemusel tmelit poměrně problematické místo přechodu křídlo trup, tak jsem trup v dolní části lehce rozepřel. Mělo to sice mírný vliv na pasování překrytu v zadní části, ale při dalších stavbách toto ještě doladím.

Nyní mám oba modely ve fázi surfu, stačí dolepit drobnosti a půjde se na kamufláž.

První L-39 bude číslo modrá 25 z Kambodži ( Jak návod Armycastu tak i starý Eduard uvádí 2 barvy, fotky ovšem ukazují jasně 3 barvy)
Druhá L-39 bude maďarská, v kamufláži po generálce strojů pořízených v NDR, které měly kokpit v tyrkysové barvě.
20231004_225856_up.jpg
20231011_001358_up.jpg
20231012_204718_up.jpg
20231015_183004_up.jpg
20231015_185041_up.jpg
20231018_222638_up.jpg
20231020_210313_up.jpg
Obrázek
Speedy

Příspěvek od Speedy »

Ty maďarské koupené v NDR máme 3ks v hangáru na náhradní díly. Pod maďarskými znaky prosvítají ty NDR. :)
David Koktavý

Hmm, takové kamufláže se mi líbí, ale naráží to kromě pracnosti taky na fakt, že to na modelu může působit nehezky.
Obrázek
Speedy

Příspěvek od Speedy »

Ono to je důsledek toho, že to stálo venku na slunci a dešti atd. Ve skutečnosti to na nich nebylo vidět, když to bylo předaný Maďarům. To bys musel chtít udělat vzhled alá vrak z Pacifiku, protože tak to vypadá teď. :-D
Michal Vyparina

Příspěvek od Michal Vyparina »

Děkuji za info o nových čirých dílech. Ty jsem si taky pořídil. Dokonce mám i jedny navíc, protože neumím počítat.
"Věřím v Boha a své pistole." - škpt. Václav Morávek
"Deus vult!" - pokřik křižáků před bojem s nevěřícími
"Jdi, poutníče, a zvěstuj Lakedaimonským
že my tu mrtvi ležíme, jak zákony kázaly nám." - epitaf mrtvým hrdinům Sparty po bitvě u Thermopyl
ujík

Příspěvek od ujík »

Nova kabinka modelu neskutečně prospěla. Taky jsem neodolal a koupil. :-D
David Koktavý

Koukám, že mám štěstí, že se tu dlouho neaktivní témata automaticky nemažou. A tak po skoro roce mohu "beztrestně" navázat.

Ačkoliv téma bylo neaktivní, tak moje modelaření nikoliv. Vlastně tedˇ řeším problém, že není v mých silách ukázat vše co se odehrálo a tak se pokusím o nějaký výběr.

Začnu , zde prezentovanou stavbou Tornada. To již delší dobu leží hotové ve vitríně ve společnosti ostatních RAF prouďáků a čeká až se dostanu k sepsání pár slov a presentaci někde v galerii.
20231104_215018_up.jpg
Obrázek
David Koktavý

Dalším modelem co jsem zde ukazoval je Mig-23.
S Migem 23 je to běh na dlouhou tratˇi když je jedná o poměrně hezký kit svůj čas si vezme....
20230508_192028_up.jpg
20230508_221944_up.jpg
20230510_220736_up.jpg
20230510_220750_up.jpg
20230514_215600_up.jpg
Obrázek
David Koktavý

...svůj čas si vezme a to nejen ve fázi hrubé stavby ale i co se týče kamufláže...
20240517_224919_up.jpg
20240519_204800_up.jpg
20240530_205738_up.jpg
Model mám nyní v základní kamufláži odložený stranou. Zbývá opravit pár věcí co se nepovedly a pak bude následovat dekálování.
Obrázek
Odpovědět Předchozí témaNásledující téma

Zpět na „Stavby“