Reporty zo stola

Builds in progress
Laco Nagy

Reporty zo stola

Příspěvek od Laco Nagy »

Po vzore iných som sa aj ja rozhodol založiť takýto, svoj všeobecný stavací chlievik. Zistil som, že ak si založím tému na rozostavanú konkrétnu stavebnicu, tak sa mi stavba oveľa viac vlečie, preto som ten spôsob prezentácie už radšej vylúčil. Mám síce "stavací profil" na facebooku, ale v poslednej dobe aj tam to akosi zanedbávam, a navyše tam pridávam len čisté fotografie zo stavby bez textu v príspevkoch. Plánujem, že tu občas hodím nejaké foto zo stavby + nejaký ten text okolo. Snáď mi to vydrží... :-#

Toľko na úvod, a teraz už k aktuálnej práci...
Keďže sa nedávno objavila údajne definitívna stavebnica Mustangu vo verzii D, tak som sa rozhodol konečne zarezať do dlho odkladanej stavebnice od Airfixu. Odkladal som ju kvôli strachu z hliníkového náteru povrchu, ale raz sa to musí postaviť, tak prečo nie teraz, keď to o chvíľu bude na modelárskych fórach "premustangované". Je to stavba nostalgická - môj prvý Mustang bol zároveň prvou stavebnicou zo zahnívajúceho Západu. Na Vianoce roku 1987(?) som dostal pod stromček Mustanga od Revellu. Radosť to preveliká... Hneď som do nej aj zarezal, a urobil som prvú úpravu (ak nepočítam "super konverziu" S-199 na Bf-109G) - zalepil som a vytmelil dvierka podvozkových šachiet a znova vyrezal, aby sa tvarom viac blížili skutočnosti. Moc to nepomohlo, skutočnému Mustangu sa to podobalo viac-menej len menom. Model potom v polovici 2000. rokov padol za obeť vyraďovaniu z vitrínky. Z nostalgie staviam opäť tu istú mašinu, ale zo spomenutej stavebnice od Airfixu.

scan_20240627_01.jpg

Momentálne som dokončil interiér a pomaly budem zatvárať trup.

452145490_875925234555151_8689268843796879082_n.jpg
Pozor na neschopných - sú schopní všetkého!
ujík

Re: Reporty zo stola

Příspěvek od ujík »

Ahoj Laco, budu nakukovat. ;-I

Povrchu bych se vůbec nebál. Podle mě je ta aura složitosti stříbrného, nebo kovového povrchu jen neustále přiživovaná legenda, která asi byla problém v dobách štětcování. Dneska, když máš blbovzdorné barvy jako Supermetalic a C8 od Gunze, nebo Alclady, a další, tak je to prostě brnkačka.
Speedy

Příspěvek od Speedy »

Toho Mustanga od Revellu si pamatuju. Koupil jsem si ho jako malej někdy v první půlce 90. let v OD Kotva za všechny peníze co jsem měl našetřený. Stát tuším asi 150 korun. Barvy jsem naštěstí měl v tu dobu Revellky. Strašně se mi líbil ten boxart. https://www.scalemates.com/cs/kits/reve ... ng--102227 Čuměl jsem na tu krabičku celou cestu domů. Pamatuju si, že se mi ten Mustang fakt povedl i hezky nabarvit a ve škole mi ho celkem i záviděli. A ta typická vůně toho modelu. No hned bych tu dobu klidně zažil znovu.

Jinak mám doma taky nějaký Airfixe a plánuju asi i nějaký to KP a Eduarda na porovnání. Ten Eduard bude asi Pacifik, kvůli výzbroji. Mám na to i obtisky jak na 8. AF, tak na Pacific.
"Lepím z krabičky a vůbec se za to nestydím."
Tom

Příspěvek od Tom »

To si pamatuju naprosto přesně, poprvé léta osmdesátá :grin:
Čtvrtky a dvaatřicetiny za 120 Kčs, dvaasedmdesátiny v Prioru 35 Kčs, jestli mi paměť slouží, i tak to byla drahota proti originál KP za 11 Kčs.
Snad nekecám.
Laco Nagy

Příspěvek od Laco Nagy »

Štvrťky (napr. Spit IIA) a väčsie sedemdvojky (Liberátor, Lancaster, Havoc) - 125,- Kčs
Menšie sedemdvojky (Spit IIA, Hurricane, Aircobra, Thunderbolt, Mustang) - 25,-Kčs
;)
Olda Homola

Příspěvek od Olda Homola »

to já ještě pamatuju tuto hnusnou krabičku.
Z modelu mě nejvíce fascinovaly dekály, to víte, odkojen Hradišťkem.....
Přílohy
p-51d-mustang-1-72-revell-114732619.jpeg
2026:
1. Morane M.S.406C-1

Obrázek

MAGA! Make America Go Away!!
David Koktavý

Příspěvek od David Koktavý »

Dobrá volba s průběžným stavěcím tématem a dobře zvolený název tématu ;-I
Toho že bude přemustangováno bych se nebál, i když třeba u mne jsou plány veliké, dopadne to jako vždycky :)
Obrázek
Tom

Příspěvek od Tom »

Olda Homola píše: 24 črc 2024, 11:28 to já ještě pamatuju tuto hnusnou krabičku.
Z modelu mě nejvíce fascinovaly dekály, to víte, odkojen Hradišťkem.....
Tahle byla asi hnusnější:
Revell 03.jpg
A návod v archivu nalezený:
Revell 01.jpg
Revell 02.jpg
Laco Nagy

Příspěvek od Laco Nagy »

Tom píše: 24 črc 2024, 14:09Tahle byla asi hnusnější:
Revell 03.jpg
A návod v archivu nalezený:
Revell 01.jpgRevell 02.jpg
Presne tento prebal som mal, akurát len logo Revellu bolo klasické.
Laco Nagy

Příspěvek od Laco Nagy »

Mustang po nástreku čiernym akrylovým surfom.
Přílohy
454411573_887030513444623_585330613936298399_n.jpg
Speedy

Příspěvek od Speedy »

;-I
"Lepím z krabičky a vůbec se za to nestydím."
Jeňýk

Příspěvek od Jeňýk »

=D> pěkně ty. Ten Airfix se ani vedle Eduardu neztratí. Pokud by někdo chtěl celou letku, tak je to asi první volba.
Laco Nagy

Příspěvek od Laco Nagy »

Tiež mám ten názor.
V podstate som nemusel nikde nejak obvzlášť tmeliť. Stačilo zabrúsiť vyvretú hmotu po stlačení dielov k sebe. Dokonca som musel spätne naryť deliacu rovinu na motorovom kryte. Tmelil som len nejaké škrabance, ktoré vznikli pri preťahovaní rytia žiletkovou pílkou. Stačilo zatrieť hustejším surfom a jemne prebrúsiť. Hlavne zbraní som vymenil za injekčné ihly.
Laco Nagy

Příspěvek od Laco Nagy »

V tomto horku som sa na nič iné nezmohol, ako na vrtuľu a nádrže. Neviem prečo sú nádrže urobené zrkadlovo. Nechcelo sa mi veriť, že by bola zvlášť nádrž na ľavú a zvlášť nádrž na prsvú stranu krídla. Z fotiek som zistil, že plniaci otvor bol na ľavej strane nádrže. Na nádrži, kde bol naznačený na pravej strane som tento zatmelil a frézkou som vyfrézoval nový na správnej strane. Prirobil som aj lem (rantl) na mieste, kde sa spájali spodná a vrchná časť nádrže.
Přílohy
PCDV_3036.jpg
ujík

Příspěvek od ujík »

Poradil sis výborně. ;-I Kdybys ještě potřeboval, tak ti nějaké pošlu, mám jich doma z Eduardů dost.
Odpovědět Předchozí témaNásledující téma

Zpět na „Stavby“